Una setantena de nous termes científics en català

Una setantena de nous termes de l’àmbit científic s’han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica que duu a terme el Consell Supervisor del TERMCAT. Els nous termes, pertanyents, entre d’altres, als sectors de la nanotecnologia, la física i les ciències de la salut, acaben de ser publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6318, de 31 de gener de 2013) i van ser normalitzats durant el segon quadrimestre de l’any 2012.

Durant aquest període, el TERMCAT ha centrat la seva tasca normalitzadora en la terminologia científica i ha treballat conjuntament amb grups d’experts d’aquest sector amb l’objectiu de traslladar al català, amb les màximes garanties d’adequació lingüística, grups de termes dels seus respectius camps d’activitat de resolució complexa, d’ús vacil·lant o encara poc coneguts.

 

Cal destacar de manera especial una trentena de nous termes de l’àmbit de la nanotecnologia (bit quàntic, efecte dragó, efecte lotus, grafè, memoresistència, nanoempremtació, nanopartícula, plasmó, etc.), que ja havien estat objecte d’estudi previ amb especialistes en una sessió de normalització organitzada al TERMCAT i que es van difondre en un díptic en el marc de l’exposició Dimensió Nano, organitzada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l’Institut Català de Nanotecnologia.

 

Font: http://www.termcat.cat/ca/Actualitat/Noticies/402/

http://www.termcat.cat/Thor/files/premsa/20130225114332G319_20130225_NousTermesDOGC6318.pdf

Artículos Relacionados